Aktuellt

26 maj 2023

Ett jäkla springande


Mitt lag heter Ett jäkla springande - och det är precis så jag upplever det att vara hörselskadad. Jag springer fram och tillbaka och säger ”Va?” för att få grepp om vad människor runt mig säger. Men man får ju bara gilla läget och göra det bästa utav det. Därför tycker jag att Vad sa-loppet är ett jättebra initiativ!

Motion har varit rehabilitering för mig. Jag försöker göra allting jag mår bra av. Jag är löpare i grunden och har löptränat i många år. Tyvärr har det blivit jobbigare att springa tillsammans med andra i grupp eftersom jag inte uppfattar instruktioner så bra. Min strategi är att fråga någon för att vara säker på att jag uppfattat allting rätt. Men hellre det än att säga ”Va?” hela tiden.

Jag är bara 44 år. Jag känner mig för ung för hörapparater. Det är krångligt och genant. Men om man bara försöker dölja sin hörselskada så riskerar man att bli utanför. Även om jag sitter tillsammans med andra så känner jag mig utanför när jag inte hör. Jag ser bara att andra skrattar, men uppfattar inte åt vad.

Jag hittade till HRF när jag sökte efter tips och råd kring hur det är att leva med en hörselskada. Jag läser i Auris om människor som har det som jag – och de har en drivkraft, de hittar strategier och sätt att klara sin vardag. Det har gjort mig väldigt tacksam över att jag faktiskt hör lite grand.

17 maj 2023

Skrivtolksmotionera med Skriv- och TSS-tolkar!

Föreningen för Skriv- och TSS-tolkar, FST, är en nationell förening för skrivtolkar. I Sverige finns ungefär 150-200 personer som arbetar som skrivtolkar. En skrivtolk utför ofta tolkningar i möten genom att anteckna det som sägs. Texten visas sedan på en skärm vilket blir ett stöd för den som inte hör.

”Vi utför tolkningar men vi är också dem som driver frågan kring rätten till skrivtolkning i samhället, antingen i samarbete med HRF eller andra, eller självständigt.” säger Evelina Alenäs, ordförande i FST. 

"Vi fastnade för humorn i Vad sa-loppet och började fundera på: Hur kan vi skrivtolksmotionera? Vi vill skapa en välmående yrkeskår och då är vardagsmotionen något som är enkelt att börja med!", fortsätter Evelina Alenäs. (Här hittar du FSTs lag) 

Därför har FST tagit fram en lista med förslag på olika aktiviteter, bland annat för att träna upp hastigheten i fingrarna.

  • Motionera fingrarna i fem minuter på 10fastfinger.com
  • Gå/cykla/rulla/dansa till ett tolkuppdrag som du annars skulle ha åkt bil/kollektivt till.
  • Träna hastighet genom att skrivtolka: I fäders spår för framtids segrar https://www.youtube.com/watch?... (Obs! Förinskrivning är ej okej)
  • Lyft din skrivtolkutrustning 10 gånger med raka armar
  • Sätt dig ner och ställ dig upp från din skrivtolkstol 10 gånger
  • Ta en TSS-promenad där du bokstaverar alla väg- och registreringsskyltar du går förbi
  • Motionera till FST:s kommande årsmöte och bidra till att utveckla föreningen
  • Skrivtolksmotionera
    Lina Rehn Lomberg, i styrelsen för Föreningen för skriv och TSS-tolkar

17 maj 2023

Delta i ett Vad sa-lopp nära dig!

Tipspromenad, stavgång, 25 mil cykel eller ute-yatzy? I kalendariet kan du se vilka Vad sa-aktiviteter som finns nära dig under maj. Till kalendariet.  

17 maj 2023

Vad sa-loppet i Nya Kristinehamns-Posten

Nya Kristinehamns-Posten
Irene Larsson från HRF Kristinehamn berättar om Vad sa-loppet och sin egen hörselresa.

17 maj 2023

Vad sa-loppet i Mariestads-Tidningen

Mariestads-Tidningen 12 maj
HRF Norra Skaraborg berättar om Vad sa-loppet i Mariestads-Tidningen 12 maj.

15 maj 2023

Därför deltar Clary, en av HRFs månadsgivare, i Vad sa-loppet

Clary och hennes mamma


Jag deltar (och är månadsgivare) för att stötta forskning och utveckling inom hörselvården för att jag levt nära en familjemedlem med grav hörselnedsättning och sett hur det påverkat hennes liv. Ser också bland vänner och kolleger hur modernare hörhjälpmedel underlättar vardagen och gör att de kan klara arbetslivet lättare.

På bilden ser ni mig och min mamma Eva, som gick bort förra året. Hon hade mot slutet bara 20% hörsel kvar på ena örat och 50% på det andra. Sms:ade dagligen vid 97 års ålder men kunde inte höra något i mobilen. Att ta bort de fasta telefonerna är ett slag mot många äldre, som kan ha svårt att hantera en smartphone och därför inte alltid blir hjälpta av hörapparater som kopplas till mobilen. 

I maj dansar jag zumba som vanligt men med en extra tanke på Vad sa-loppet. Har också bjudit in arbetskamrater att delta. 

/Clary

14 maj 2023

Boule och tipspromenad i Luleå

Runt om i landet rör sig människor framåt för att synliggöra hörselskadade och lyfta hörselfrågorna! Här är en bild från Luleå som ordnade boule och tipspromenad under lördagen 13 maj. 

14 maj 2023

Vad sa-loppet i Delsbo - för en GOD sak!



Vad sa-loppet i Delsbo avslutades med denna magnifika tårta. Smaskens! 

Härmed utmanar vi konditorier, bagerier och alla andra bakglada att delta i Vad sa-loppet 10-31 maj. 

Välkommen att anmäla er på www.vadsaloppet.se - för en GOD sak!

12 maj 2023

Tillgänglighet gynnar ju alla – även den som hör!

Tillgänglighet gynnar ju alla!


"Det här måste jag göra”, insåg jag när jag hörde talas om Vad sa-loppet.

Jag växte upp med en nära vän som hade en hörselnedsättning. Vi var nästan som syskon och umgicks varje dag. HRFs frågor ligger mig varmt om hjärtat, inte bara på grund av min barndomsvän, utan eftersom jag också tycker man ska hjälpas åt i samhället och ställa upp för varandra. Det är så många som kämpar med det här utan att det syns. Det hänger ihop med tillgängligheten i samhället i stort. Tillgänglighet gynnar ju alla – även den som hör!

Jag frågade min nioårige son om han ville delta i Vad sa-loppet tillsammans med mig – och det ville han. Vi brukar ändå vara ute och gå i naturreservatet där vi bor. Nu tar jag ett tillfälle och berättar mer för honom om min barndomsvän och om tillgänglighet.  /Louise

11 maj 2023

Caroline och Ecab:s cyklister stödjer HRF i Vad sa-loppet

Caroline Åhman
Team ECAB, Caroline Åhman


Det finns många sätt att engagera sig i Vad sa-loppet! Caroline Åhman och Ecab:s cyklister stödjer Vad sa-loppet och HRF genom att delta i UppsalaLoopen, 255 kilometer cykling på grusvägar! 

När Caroline såg annonsen om Vad sa-loppet tvekade hon inte – det här var något hon och Ecab Bike Adventures ville vara med på. Som mamma till hörselskadade Vidar, 5 år, har hon fått goda råd av HRFs Hörsellinjen.

Här hittar du Team Ecabs lag!

11 maj 2023

Populärt med hörseltest när Vad sa-loppet invigdes

Hörselskadades Riksförbund erbjöd Hörseltest, tipspromenad, blåbärssoppa när Vad sa-loppet invigdes den 10 maj. Tack till alla som kom förbi under invigningen i Kista!

Hörseltestaren gick varm

10 maj 2023

Nu är anmälan öppen

Välkommen att anmäla dig till Vad sa-loppet! 

10-31 maj rör sig Sverige framåt för att synliggöra hörselskadade och lyfta hörselfrågorna. 

Vad sa-loppet är inget vanligt motionslopp. Med hjälp av motion, allvar och lite humor samlar vi in pengar till Hörselskadades Riksförbund. 

Redan idag finns mer än 50 olika lag att välja mellan och aktiviteter över hela landet.

Kom med - anmäl dig idag på vadsaloppet.se

4 maj 2023

Invigning av Vad sa-loppet i Kista 10 maj

Den 10 maj inviger HRF Vad sa-loppet genom att arrangera en tipspromenad i Kista där deltagarna får besvara frågor om hörsel och hörselskador. Tipsrundan tar cirka 15 minuter att genomföra. En perfekt lunchpromenad.

Var? Starten går från Isafjordsgatan 30B
När?
10 maj kl.11-13
Hur?
Kom som du är. Ingen föranmälan krävs.

Det bjuds på blåbärssoppa, kaffe och glass till alla som deltar.
Dessutom kan du testa hörseln direkt på plats.

Vi ses på invigningen i Kista den 10 maj!

4 maj 2023

Hörselhumor när Vad sa-loppet presenterades i TV4 den 3 mars

Hörselhumor när Vad sa-loppet presenterades i TV4


Hörfelshumor

TV4s Nyhetsmorgon gästades av HRFs Sussie Ahlström, ledamot i förbundsstyrelsen, och Maud Holmberg, hörselrådgivare.

De berättade om hur komiska missförstånd och dråpliga situationer är en del av vardagen som hörselskadad. Och hur viktigt det är att kunna ta utmaningarna med lite humor och ett förlösande skratt.

Transkribering av inslaget i TV4s Nyhetsmorgon (pdf)

”En pilsner ska väl vara ugnsvarm…?”

Maud Holmberg mindes hur någon kom in i köket och frågade: ”Hur långt har du kommit med maten?” Och hon svarade: ”Till Mjölby!”.

Eller som den gången Susanna Ahlström var sugen på en kall pilsner och hennes HRF-vän tyckte att en pilsner ska väl ändå vara riktigt varm, direkt från ugnen? Han trodde att hon pratade om pizza…

Vad sa-loppet – roligt, men på allvar

Vad sa-loppet pågår i hela landet den 10-31 maj. Med hjälp av humor vill HRF avdramatisera hörselnedsättning och få fler att ta klivet ut ur ”hörselgarderoben”.

Vill du att vi lyfter din aktivitet här?

Hör av dig!

E-post: vadsaloppet@hrf.se