FAQ

Om HRF

Hörselskadades Riksförbund är Sveriges största intresseorganisation för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där landets 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. 

HRF är inte bara en organisation för hörselskadade. Vi är en organisation av hörselskadade.

Det innebär att allt HRF gör utgår från hörselskadades verklighet och de erfarenheter som finns bland landets 1,5 miljoner hörselskadade.

Genom HRF får hörselskadade en stark röst och kan förändra världen. Tillsammans. 

I över 100 år har HRF rivit hinder och öppnat dörrar till en bättre framtid för hörselskadade, i Sverige och världen. Med stöd av gedigen kunskap belyser vi behov, påtalar brister, visar möjligheter och föreslår lösningar.

Vårt arbete vilar framför allt på tre ben:

  • Påverka: HRF påverkar politiker och andra beslutsfattare. Vi talar om hur det är – och hur det borde vara. Vi väcker opinion och ger hörselskadade en stark röst i samhällsdebatten.
  • Upplysa: HRF sprider kunskap om hörselskadade i hela samhället. Vi gör undersökningar, klargör sammanhang och visar vägen till förbättringar. Vi tar också initiativ till och stödjer hörselforskningen.
  • Stärka: HRF stödjer och stärker hörselskadade och närstående inom gemenskapen i våra föreningar och distrikt. Vi ger också råd och stöd genom vår rådgivningstjänst Hörsellinjen.

Läs mer om HRF här

Om Vad sa-loppet

Vad heter Sveriges största idrottstävling för hörselskadade?

-Vad sa-loppet! 

Kanske har du inte tänkt på det men vart du än går finns hörselskadade. Det kan vara tjejen i kassan på mataffären, din tandläkare, kollega eller bästa vän. Det finns hörselskadade på i stort sett alla arbetsplatser, i alla företag, men trots det är kunskapen om hörselskador är låg. Tillsammans kan vi ändra på det. Genom att använda humor vill vi sänka trösklarna för att prata om det som får allvarliga konsekvenser både för samhället och för människors liv.

Vad sa-loppet arrangeras av Hörselskadades Riksförbund och pågår 10-31 maj. Vad sa-loppet är inget vanligt lopp. Genom motion, allvar och lite humor samlar vi in pengar till Hörselskadades Riksförbund och synliggör hörselskadade. Det handlar inte om att vara först eller snabbast, utan om att delta – på egen hand eller i ett lag, tillsammans med andra. Var, hur och när det passar dig.

Du kan välja att delta på egen hand eller att starta ett digitalt lag och engagera människor omkring dig. Varje lag får en egen lagsida som enkelt går att dela. Du behöver inte registrera tid eller sträcka någonstans. När du anmäler dig ger du en valfri gåva om minst 10kr till Hörselskadades Riksförbund.

Vad sa-loppet pågår 10-31 maj. Du kan välja att delta på egen hand eller att starta ett digitalt lag och engagera människor omkring dig. 


Här kan du se alla lag


Så funkar det

Vad sa-loppet är inget vanligt motionslopp. I stället för att tävla om vem som springer längst eller snabbast syftar Vad sa-loppet till att göra skillnad. Genom motion, humor och lite allvar samlar vi in pengar till Hörselskadades Riksförbund, HRF. Alla intäkter går till att sprida kunskap, ge stöd och förändra samhället. Det viktiga är inte hur du deltar - utan att du deltar! 

När loppet är över 31 maj utses vinnare inom tre kategorier:  HRF-föreningar, företag och särskilda insatser. Vinnarna utses av HRF utifrån kriterierna flest deltagare, mest insamlat och kreativa/särskilda initiativ. 

Anmäl dig genom att fylla i formuläret och välja vilket lag du vill delta i. När du anmäler dig ger du en valfri gåva till HRF via Swish om minst 10 kr. Detta är din startavgift. 

Du behöver inte registrera din tid eller sträcka någonstans. 

Vill du delta på egen hand väljer du laget "Vi som deltar på egen hand". Du kan anmäla dig flera gånger, till flera olika lag om du så vill.

Starta ett lag genom att fylla i formuläret. Bestäm vad ditt lag ska heta. Fundera också på varför ni deltar och vad ni ska göra tillsammans. Var tydlig när du beskriver laget eftersom den info du anger i formuläret är vad som visas på lagsidan. 

Bjud in andra att delta i laget genom att kopiera länken till lagsidan och dela via exempelvis e-post eller Messenger. Det går också att skapa en QR-kod till er lagsida genom att högerklicka på sidan och välja "skapa QR-kod för den här sidan". 

Varje lag bestämmer själva hur de vill delta i Vad sa-loppet. Vissa lag träffas och genomför aktiviteter ihop. Andra engagerar sig på distans. Vad varje lag gör står att läsa på lagets egen sida. Du kan ta del av alla lag här.

Starta ett lag

Dansa, spring, rulla, gå! Det finns inga begränsningar för vad du och ditt lag kan göra i Vad sa-loppet. Vissa lag samlas och gör någonting tillsammans, andra engagerar sig på var sitt håll. Engagera din arbetsplats, skola, förening eller varför inte kompisgänget?

Att starta ett lag är enkelt och det kostar ingenting. Bestäm vad ditt lag ska heta. Fundera också på varför ni deltar och vad ni ska göra tillsammans. Starta sedan laget genom att fylla i det här formuläret. 

Du kan starta flera lag. Varje lag visas på topplistan. 

HRF förbehåller sig rätten att avpublicera lag med stötande, kommersiellt eller på annat sätt opassande innehåll.

Topplistan

Varje lag visas på topplistan. Lagen rangordnas efter hur mycket pengar de samlat in och i andra hand hur många deltagare de lyckats få med sig. Vill du hjälpa ett lag upp på topplistan går det att Swisha en gåva som läggs till lagets resultat. Denna funktion finns på varje lagsida.

När loppet är över 31 maj utses vinnare inom tre kategorier: HRF-föreningar, företag och särskilda insatser. Vinnarna utses av HRF utifrån kriterierna flest deltagare, mest insamlat och kreativa/särskilda initiativ.

Företag

Välkommen att engagera företaget i Vad sa-loppet! Det finns två sätt för er att vara med:

Bilda ett lag och engagera personalen i motionsaktiviteter till förmån från Sveriges hörselskadade, den 10 – 31 maj.
Ett roligt sätt att göra skillnad – där ni kan gå i mål med segerkrans. Allt ni behöver göra är att bilda ett lag och skicka ett mejl till vadsaloppet@hrf.se. Vi hjälper er med faktura och att uppdatera laget med antal deltagare och belopp om ni vill det. De företagslag som samlar in mest pengar under Vad sa-loppet kommer att prisas genom en särskild segerkrans. 

Ni kan också ge en företagsgåva och synas lite mer under Vad sa-loppet.

Gåvor från företag gör stor skillnad. Vi erbjuder tre nivåer där ni får synas på olika sätt.

Guld – en gåva om 25 000 kr

  • Synlighet som guldföretag på kampanjwebben
  • Egen tackannons i HRFs medlemstidning Auris
  • Tack i nyhetsbrev som går ut till alla deltagare efter kampanjen
  • Digitalt material att dela i era kanaler
  • Digitalt quiz om hörselskador och andra tips samt hörselsmarta råd
  • Möjlighet att skräddarsy paket efter önskemål

Silver – en gåva om 10 000 kr

  • Synlighet som silverföretag på kampanjwebben
  • Delad tackannons i HRFs medlemstidning Auris
  • Digitalt material att dela i era kanaler
  • Digitalt quiz om hörselskador och andra tips samt hörselsmarta råd

Brons – en gåva om 5 000 kr

  • Synlighet som bronsföretag på kampanjwebben
  • Delad tackannons i HRFs medlemstidning Auris
  • Spridningsbild för sociala medier
  • Digitalt quiz om hörselskador och andra tips samt hörselsmarta råd

Kontakta HRFs marknadschef Jenny Höglund för vidare kontakt kring företagsgåvor: jenny.hoglund@hrf.se

Vart går pengarna?

HRF har 90-konto och är medlemmar i Giva Sverige. Du kan vara trygg med att din gåva når fram. 

Alla intäkter från Vad sa-loppet går till Hörselskadades Riksförbund, HRF, och vårt arbete för hörselskadade. Vi sprider kunskap som förändrar liv, påverkar beslutsfattare och ger direkt stöd till hörselskadade och deras närstående. Vårt arbete är beroende av gåvor och stöd från privatpersoner och företag. Ditt deltagande gör stor skillnad!

Ditt stöd bidrar till:

Stöd och rådgivning

Varje år får tusentals människor stöd och svar på sina frågor om hörsel genom HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Hörsellinjen är en oberoende livlina både för hörselskadade och deras närstående, arbetsgivare och vårdgivare.

Kunskap

En nyckel till förändring är kunskap. HRF tar tillvara hörselskadades erfarenheter, sprider oberoende kunskap och utbildar personal inom exempelvis kommuner och företag.

Bra hörselvård för alla

Ojämlika avgifter och höga kostnader. Brist på hjälpmedel och rehabilitering. Det är verklighet för många hörselskadade i dag. HRF arbetar för att hörselvården ska hålla hög kvalitet och vara likvärdig i hela landet.

Bättre stöd till hörselskadade och döva barn

Vi arbetar för att stärka stödet till hörselskadade och döva elever, samt deras föräldrar, och för att alla hörselskadade barn ska få möjlighet till bra ljudmiljö, rätt hörteknik, bra pedagogiskt stöd och teckenspråk i skolan.

Ett tillgängligt samhälle

Dålig ljudmiljö och bristande tillgång på tekniska lösningar är allvarliga hinder för ett tillgängligt samhälle. HRF sprider kunskap och driver krav på skärpt lagstiftning.

Läs mer om HRFs verksamhet på hrf.se


Betalning

Din startavgift är en valfri gåva till Hörselskadades Riksförbund. Du ger den via Swish i samband med din anmälan. 

Har du inte möjlighet att använda Swish? Be gärna någon du känner om hjälp. Du kan också höra av dig till vadsaloppet@hrf.se så gör vi allt vi kan för att hjälpa dig. 

Tips på motionsaktiviteter

Här har vi samlat tips och idéer på vad ett lag kan göra. 

Du har väl inte missat att vi bjuder på en färdig tipsrunda? Den kan du skriva ut och sätta upp som det passar dig.  Du hittar tipsrundan här.

*Spring/cykla/gå/rulla en kilometer för varje tiokrona något donerat till laget. 

*Samla ett lag och dansa hambo ner för gatan. 

*Ta en promenad med en ny person varje dag och prata om hörseln. 

*Samla kollegorna till en lunchpromenad. Avsluta med att göra HRFs hörselquiz tillsammans. 

*Ladda ner Vad sa-loppets tipspromenad och bjud in grannarna till en runda på gården.

*Sätt upp ett insamlingsmål! Lova att genomföra en utmaning om du lyckas samla in ett visst belopp. 

*Anordna ett lopp och gör en insamling i samband med loppet. 

*Ta med grannen på en joggingtur. Ta del av HRFs hörselsmarta tips innan ni drar ut i spåret. 


Så gör du din aktivitet hörselsmart

Under Vad sa-loppet pågår en rad olika aktiviteter runt om i landet. Vissa promenerar eller springer, andra dansar och cyklar. Det viktiga är inte vad ni gör, utan att ni gör något!

För att er aktivitet ska vara tillgänglig för hörselskadade har vi tagit fram några konkreta tips och råd. Då kan fler njuta till fullo av att göra en fysisk och hörselsmart aktivitet tillsammans.

  • Informera i förväg
    Att redan innan aktiviteten informera deltagarna hur aktiviteten ska gå till är både hörselsmart och tillgängligt. Då är alla förberedda och med på förutsättningarna.
  • God ljudmiljö
    Ska ni vara inomhus – välj en lokal med bra ljudmiljö. Det kan till exempel vara ett rum med bullerdämpande åtgärder som bra ljudisolerade väggar, fönster och dörrar som håller ljud utifrån borta och ljudabsorberande material på väggar och tak. Väggabsorbenter i form av anslagstavlor eller dekorativa tavlor ger också god ljudmiljö i ett rum.
    Är ni utomhus – välj en promenadslinga en bit bort från buller och rusningstrafik. Med reflexvästar syns ni ordentligt. Reflexvästar finns att beställa i HRFs webbshop.
  • Bärbar hörslinga
    Använd gärna mikrofon och högtalare vid utomhusaktiviteter. En bärbar hörslinga ökar tillgängligheten avsevärt. Via hörselvården i kommunen finns det ofta bärbara hörslingor att låna.
  • Tolkning
    Behövs skrivolk, TSS-tolk (tecken som stöd) och/eller teckenspråkstolk för någon av deltagarna? Be deltagarna anmäla tolkbehov i förväg och beställ tolk i god tid inför aktiviteten. Det går utmärkt att till exempel ta med tolken på en promenad. Vid en utomhusaktivitet är det bra att ni förväg tar kontakt med tolkarna för att diskutera hur man löser det rent praktiskt. Tolkhjälp beställs genom tolkcentralen i din region. Kontaktuppgifter hittar du på hörsellinjen.se
  • Samtalssmart
    En god idé är att komma överens i förväg om hur ni ska samtala under aktiviteten. Fokusera på en sak i taget – aktiviteten eller samtalet. Markera vem som pratar genom att räcka upp handen. Är ni inomhus, se till att det är god belysning och titta på varandra när ni talar. Var uppmärksam på om någon har behov av att en person behöver ”stå på rätt sida och tala” i förhållande till denne.
  • Ansikte mot ansikte
    Vänta med att tala tills du har den andras uppmärksamhet.
  • Säg det med andra ord
    Om någon inte hör, är ett bra tips att inte upprepa samma sak igen och igen – utan formulera det på ett annat sätt, med andra ord.

Du hittar fler hörselsmarta tips i broschyren ”Samtalssmart” som finns att beställa gratis i HRFs webbshop.

Mer information om hörselsmarta samtal hittar du även på hörsellinjen.se horsellinjen.se

Hittar du inte det du söker?

Ställ din fråga via e-post

E-post: vadsaloppet@hrf.se