- Det är oacceptabelt att barn med funktionsnedsättning ska utsättas för sådant här. Vi som föräldrar gör allt vi kan för att Signe ska höra och så blir det så här. Jag känner mig maktlös.

Signe, 5 år, bubblade av förväntan inför sitt livs allra första biobesök. Besvikelsen var stor när det visade sig att biografens teleslinga inte fungerade.

-Man känner sig maktlös som förälder när man inte kan hjälpa sitt barn, säger Stina Dahlkvist, mamma.

Det var i april som Signe skulle gå på bio och se filmen Kung Fu Panda 4 tillsammans med sin pappa. Biljetter bokades, popcorn och läsk hägrade. Mamma och lillasyster fick stanna hemma men rycktes med av den glada stämningen. Föräldrarna hade noga kollat upp tillgängligheten på biografen i Piteå före besöket eftersom Signe har nedsatt hörsel och använder hörapparater.

-På Bio 3:ans hemsida, under fliken ”Vanliga frågor”, står det att alla salonger är utrustade med teleslinga men att styrkan kan variera mellan platserna. Besökare uppmanas därför att kontakta personalen innan föreställningen för att få information om bästa platserna, berättar Stina.

När biljetterna hämtades ut frågade därför Signes pappa Albin personalen var de skulle sätta sig för att höra bäst. Personalens svar var: ”Oj!”

-De hade ingen koll på detta, visste inte hur slingan fungerade. Eftersom det fanns många lediga platser på den här föreställningen föreslog de att vi skulle försöka hitta en plats där ljudet var bra.

Stina