Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!

Rör dig framåt och förändra livet för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Genom att delta är du med och bidrar till ett mer tillgängligt samhälle. Anmälan öppnar 2 april. 

Så funkar det

Hur gör mitt deltagande skillnad?

Alla intäkter under Vad sa-loppet går till Hörselskadades Riksförbund.

HRF försvarar tillgängligheten när resten av samhället sviker och kommer med konkreta förslag på lösningar. Vi ger stöd till hörselskadade och deras närstående. Vi sprider kunskap och bidrar till hörselforskning.

När?

Vad sa-loppet pågår 6 maj – 2 juni. Anmälan öppnar i början på april.

Promenera, spring eller dansa fram! Under Vad sa-loppet kan du delta i hur många lopp du vill - eller varför inte arrangera ett eget lopp på jobbet, i föreningen eller med kompisarna?

Vad?

Välj det lopp som passar dig! Du hittar alla lopp i kalendariet nedan.

90 meter i parken är lika bra som 9 mil på cykel. Långt eller kort, fort eller långsamt – välj det som passar dig. 

Hur?

Du kan arrangera ett eget lopp - eller delta i flera. Du kan se alla lopp i kalendariet nedan.

Välj om du vill promenera, springa, cykla eller rulla fram. Vissa lopp är på distans, andra har en fysisk startplats. Du kan både arrangera och delta i ett lopp, en eller flera gånger. 

Mer information

Om Vad sa-loppet

Vad sa-loppet 2024: Så att Sverige hörs bättre!

I Sverige lever 1,5 miljoner människor med en hörselskada.

Kanske har du inte tänkt på det men vart du än går finns hörselskadade. Det kan vara tjejen i kassan på mataffären, din tandläkare, kollega eller bästa vän. Det finns hörselskadade på i stort sett alla arbetsplatser, i alla företag. Trots det är kunskapen om hörseln låg. Det får konsekvenser. Dagligen stängs många ute från kultur och arbetsliv, såväl som demokratiska arenor. Helt i onödan!

Brist på kunskap är en av faktorerna som leder till bristande tillgänglighet. Därför arrangerar HRF Vad sa-loppet.

Vad sa-loppet 2024 pågår 6 maj – 2 juni. Genom motion, kunskap och lite humor samlar vi in pengar till Hörselskadades Riksförbund och kampen för bättre tillgänglighet. Så att Sverige hörs bättre helt enkelt.


Så går det till:

Gå, rulla, spring, dansa eller cykla fram. I Vad sa-loppet kan alla delta! Vissa lopp är på distans, andra har en fysisk startplats med fast tid och datum. 

Hitta och delta i det lopp som passar dig! Du kan se alla lopp här. Du anmäler dig till ett lopp via det här formuläret eller direkt via loppets egen sida. 

När du anmäler dig ger du en valfri gåva till Hörselskadades Riksförbund, HRF, om minst 10 kr. Gåvan är din deltagaravgift och går till HRFs arbete för Sveriges hörselskadade. 

Du kan bara betala med Swish. Om du behöver hjälp att betala kan du kontakta vadsaloppet@hrf.se. 

Du behöver inte registrera din tid eller plats någonstans. När du anmäler dig till ett lopp litar vi på att du är med! 

Vill du arrangera ett eget lopp? Vad sa-loppet är en meningsfull motionsaktivitet där du enkelt kan engagera dina vänner, kollegor, familj eller föreningskompisar. Det behöver inte vara komplicerat. Gå en lunchpromenad, jogga tillsammans eller varför inte cykla genom stan? Under tiden tillhandahåller Vad sa-loppet kunskap genom tipspromenader, quiz och annat roligt. Registrera ditt lopp här. 

Företag

Välkommen att engagera företaget i Vad sa-loppet! Det finns två sätt för er att vara med: 

Arrangera ett lopp på arbetsplatsen under perioden 6 maj – 2 juni. 
Ett roligt sätt att göra skillnad – där ni kan gå i mål med segerkrans. Allt ni behöver göra är att starta ett lopp och skicka ett mejl till vadsaloppet@hrf.se. Vi hjälper er med allt det praktiska! 

Ni kan också ge en företagsgåva och synas tillsammans med Vad sa-loppet. 

Gåvor från företag gör stor skillnad. Vi erbjuder tre nivåer där ni får synas på olika sätt. 

Guld – en gåva om 25 000 kr

  • Synlighet som guldföretag på kampanjwebben
  • Egen tackannons i HRFs medlemstidning Auris
  • Tack i nyhetsbrev som går ut till alla deltagare efter kampanjen
  • Digitalt material att dela i era kanaler
  • Digitalt quiz om hörselskador och andra tips samt hörselsmarta råd
  • Möjlighet att skräddarsy paket efter önskemål

Silver en gåva om 10 000 kr

  • Synlighet som silverföretag på kampanjwebben
  • Delad tackannons i HRFs medlemstidning Auris
  • Digitalt material att dela i era kanaler
  • Digitalt quiz om hörselskador och andra tips samt hörselsmarta råd

Brons en gåva om 5 000 kr

  • Synlighet som bronsföretag på kampanjwebben
  • Delad tackannons i HRFs medlemstidning Auris
  • Spridningsbild för sociala medier
  • Digitalt quiz om hörselskador och andra tips samt hörselsmarta råd

Kontakta HRFs marknadschef Jenny Höglund för vidare kontakt kring företagsgåvor: jenny.hoglund@hrf.se

Vart går pengarna?


Alla insamlade medel under Vad sa-loppet går till att förändra livet för landets hörselskadade.

Det här (och mycket mer) gör HRF:

  • Försvarar rätten till tillgänglighet när resten av samhället sviker. Vi påverkar beslutsfattare, påpekar brister och kommer med konkreta förslag på lösningar.
  • Genom vår rådgivningstjänst Hörsellinjen ger vi  stöd till hörselskadade och deras närstående - varje vardag. På så vis stärker vi delaktigheten i privatlivet, på jobbet och i det offentliga.
  • Vi samlar hörselskadades erfarenheter och sprider kunskap till beslutsfattare, arbetsgivare, lärare m.fl.

HRF har 90-konto och är medlemmar i Giva Sverige. Du kan vara trygg med att din gåva når fram.

Här kan du läsa mer om vart din gåva går och vad HRF gör. 


Hit kan du vända dig

Hör du dåligt? Då är du inte ensam. Det finns ungefär 1,5 miljoner personer med hörselnedsättning i Sverige – i alla åldrar, i alla delar av samhället.

Hos Hörselskadades Riksförbund finns både kunskap och stöd för dig som hör dåligt – eller lever nära någon som gör det.  Hörsellinjen är en oberoende rådgivningstjänst för alla som har frågor om sin eller andras hörsel. Du når Hörsellinjen via telefon 0771 888 000 under vardagar kl. 9–12. På Allt om hörsel kan du också ställa dina frågor via e-post och ta del av kunskap. 

Du testar väl hörseln regelbundet? Det tar bara tre minuter via HRFs Hörseltestaren.

Vill du träffa andra i samma situation? Bli medlem i Hörselskadades Riksförbund (HRF). Här finns 20 000 medlemmar och 160 lokalföreningar. Bli medlem nu. 

Lär dig mer om hörseln

En hörselnedsättning kan bero på arvsanlag, miljö, ålder och/eller sjukdom. Var i örat den sitter och hur omfattande den är har stor betydelse för hur hörselskadade hör och kan kommunicera i sin vardag.

Om du hör dåligt är du inte ensam. Det finns ungefär 1,5 miljoner personer med hörselnedsättning i Sverige – i alla åldrar, i alla delar av samhället. Oavsett grad och typ av hörselnedsättning kan du få en bra tillvaro, med fungerande kommunikation.

Att ha en hörselnedsättning kan betyda allt från att ”höra lite dåligt” till att inte höra något alls – spännvidden är stor. Därför har olika personer olika behov när det gäller ljudmiljö, hörapparater, hörhjälpmedel, teleslinga, tolkning, kunskaper i teckenspråk med mera. Men en sak har alla med hörselnedsättning gemensamt: kommunikationen med andra påverkas, och det påverkar i sin tur nästan alla delar av livet.

  • Ungefär 1,5 miljoner människor i Sverige har nedsatt hörsel. Av dem kan cirka 10 000 teckenspråk och en del använder tecken som stöd (TSS)
  • Hörselnedsättning är ett växande folkhälsoproblem, och andelen med hörselnedsättning ökar i alla åldrar.
  • Hörselnedsättning är något vanligare bland män än bland kvinnor.
  • Cirka 712 000 personer är i yrkesverksam ålder (16–64 år) alltså cirka 12 procent av landets arbetstagare.
  • En av fem i åldern 45–64 års ålder har hörselnedsättning
  • Cirka 496 000 personer har hörapparater, men uppskattningsvis 746 000 skulle behöva hörapparater.
  • Cirka 3 400 personer har cochlea-implantat/EAS, av dessa var ungefär 700 barn och 2000 vuxna. Så många som 21 000 beräknas kunna ha nytta av hörselimplantat på sikt.
  • Många med hörselnedsättning har även andra typer av hörselskador, framför allt tinnitus, ljudöverkänslighet och Menières sjukdom.


Vill du veta mer? Besök HRFs egna rådgivningstjänst på webben: Allt om hörsel


Du testar väl hörseln regelbundet? Testa hörseln utan kostnad. Det tar bara tre minuter via HRFs Hörseltestaren.

Lär dig mer om hörseltillgänglighet

Ett hörseltillgängligt samhälle är en förutsättning för att landets 1,5 miljoner hörselskadade ska kunna vara delaktiga på sina villkor.
Textning, tolkning, ljudmiljö och teleslingor är bara några exempel på viktiga faktorer för en god hörseltillgänglighet. 
Läs mer om hörseltillgänglighet på HRFs egna rådgivningstjänst
på webben: Allt om hörsel.

Textning är en grundläggande nödvändighet för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Det är också ett viktigt stöd för personer med annat förstaspråk och personer med språkliga eller kognitiva funktionsnedsättningar. Men textning är också bra för alla andra. Det inkluderar, engagerar och underlättar, för alla användare. Textning av tal behövs för att hörselskadade ska kunna ta del viktig samhällsinformation i filmklipp på webben eller regionala nyhetssändningar på tv. Även i bullriga miljöer som väntrum, perronger och kollektivtrafik behövs textad information på displayer som komplement till utrop.


HRF driver projektet "Alla kan texta!"
tillsammans med Allmänna Arvsfonden. Här kan du lära dig mer om textning och hur du enkelt kan texta rörligt material. Gå till projektets webbplats. 


Dessa textningsframgångar har HRF bidragit till: 

  • HRF fick SVT att autotexta sina lokala nyheter på Play, samt har påverkat Expressen och TV4 att texta betydligt mer av sina nyheter och direktsändningar. Inte minst har HRF varit drivande i arbetet med skärpta lagkrav på textning.
  • Försvarsmakten började direkttexta sina veckovisa pressträffar på webben när kriget i Ukraina bröt ut, tack vare påstötningar från HRF.
  • HRF påverkade Folkhälsomyndigheten att texta sina dagliga presskonferenser under pandemin.
  • HRF påverkade för hörselsmart kriskommunikation under pandemin. Det är viktigt för att hörselskadade ska kunna känna sig trygga och delaktiga. Men det kan i värsta fall bli en fråga om liv och död.
  • Textning av krisinformation och samhällsviktiga nyheter. Alla myndigheters webbsändningar och videoinformation måste vara textade. Allt som sänds i public service behöver även textas, återges i text och vara fullt tillgängligt. HRF för därför samtal med både myndigheter och public service-företagen.
  • Möjlighet att kontakta 1177, 112 och 113 13 via chatt och sms. Hörselskadade kan hamna i livsfara, för att det bara går att ringa till regionernas sjukvårdsupplysning, 1177. HRF fick igenom möjligheten att skicka sms till nödnumret 112 – men det krävs fortfarande förregistrering, vilket HRF vill slopa. Även det nationella informationsnumret 113 13 behöver en chattfunktion, vilket HRF har framfört till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

Dålig ljudmiljö är ett särskilt stort problem för de ca 1,5 miljoner svenskar som hör dåligt. Det behövs bara en liten hörselnedsättning och lite bakgrundsljud för att det ska bli svårt att urskilja vad som sägs. Det här kan vara oerhört ansträngande inte minst i arbetslivet där hörselskadade ofta måste slita extra för att kolla och dubbelkolla att de hört rätt. Och att gå på restaurang kan bli allt annat än trevligt om någon i sällskapet ständigt måste fråga om, tills hen till slut ger upp alla försök att hänga med i samtalet. Och utanförskap blir legio för hörselskadade.

HRF har tagit fram en ljudmiljösimulator där du kan lyssna på tal i olika ljudmiljöer, med eller utan hörapparat och teleslinga. Gå till ljudmiljösimulatorn.


Teleslingor

Cirka 500 000 hörselskadade i Sverige har hörapparater. Det innebär att en halv miljon hörapparatanvändare – i alla åldrar, i alla delar av samhället – hör bättre om det finns teleslinga i samlingslokaler, biografer, teatrar, kommunhus och andra lokaler som är öppna för allmänheten. För att kunna använda teleslinga krävs det att telespole finns och är aktiverad i hörapparaterna.

Läs mer om HRFs kampanj "Rädda Teleslingorna".

Tolkning

I dag utestängs många tolkanvändare i arbetslivet och viktig kompetens går förlorad genom ett ohållbart tolksystem där ansvaret för att bekosta tolk ofta läggs på arbetsgivare. Delaktighet och tillgänglighet på arbetsmarknaden är viktiga förutsättningar för hörselskadades möjligheter att försörja oss själva och leva ett liv på lika villkor. Än mer absurt blir det då tolkanvändare kan få stöd till tolk för arbetsplatsinformation, det vill säga som åhörare i en passiv roll, men inte för att vara chef och leda en verksamhet. Här har en regering som talar mycket om arbetslinjen ett guldläge att möjliggöra ett hållbart arbetsliv och att göra upp med en gammaldags syn på tolkanvändare i arbete.

Vad gör HRF?

  • Ger råd, stöd och information till hörselskadade som behöver tolk.
  • Regionalt arbete för att säkra och förbättra tillgång till tolk.
  • Varit med och utvecklat Rikstolktjänst, RTT (tolktjänst för förtroendevalda i det intressepolitiska arbetet på riksnivå i organisationer för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet).

Lär dig mer om allt som har med hörseln att göra! Besök HRFs tjänst Allt om hörsel!

Alla lopp 2024

Datum Namn Ort
Virtuella Vad sa-loppet HRF-förening Nationellt
Ljudmiljövarvet HRF-förening Nationellt
Vad sa-loppet i Kista 2 km HRF-förening Stockholm, Kista
Textningsruset HRF-förening Nationellt
Tolkningsrundan HRF-förening Nationellt
Teleslingan HRF-förening Nationellt
Se alla lopp

Företagsgåvor silver